Sovintoesitys hyväksyttiin - lakko loppuu

24.10.2011


Metallityöväen liitto, Ammattiliitto Pro ja työnantajien Teknologiateollisuus ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen alan työehtokiistassa. Viime perjantaina alkanut lakko loppuu. Töihin palataan mahdollisimman pian. Myös ylityökielto on purettu teknologiateollisuudessa. Ylityökielto on purettu myös peltialalla.

Metalliliiton valtuusto on hyväksyi kokouksessaan valtakunnansovittelijan sunnuntaina tekemän sovintoesityksen. Päätös syntyi valtuustossa siten, että kukaan ei esittänyt sovun kaatamista. Kolmelle sopimusta arvostelleelle valtuutetulle jätettiin kuitenkin mahdollisuus jättää eriävä mielipiteensä valtuuston päätökseen. Metalliliiton suurin työehtoneuvottelukunta ja liittotoimikunta esittivät yksimielisesti sovintoesityksen hyväksymistä.

Palkkoja korotetaan lokakuun alussa 1,6 prosentin yleiskorotuksella sekä 0,8 prosentin paikallisella erällä. Mikäli erästä ei päästä paikallisesti sopimukseen, se maksetaan yleiskorotuksena kaikille. Palkkataulukkoja ja erillisiä lisiä korotetaan myös 2,4 prosenttia. Kertaeränä maksetaan vuoden alussa 150 euroa. Lisäksi ensi vuoden alussa metallin palkkataulukoista poistuu II paikkakuntakalleusluokka.

Vuoden 2012 marraskuussa palkankorotukset ovat 1,3 prosentin yleiskorotus sekä 0,6 prosentin paikallinen erä, jossa on samanlainen perälauta kuin tämän syksyn erässäkin. Palkkataulukkoja ja erillisiä lisiä korotetaan 1,9 prosenttia.

Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden välisissä neuvotteluissa sovittiin keskusjärjestöjen raamin lisäksi tekstimuutoksia työehtosopimukseen. Muutokset täsmentävät muun muassa määräyksiä, jotka koskevat työskentelyä varsinaisen työpaikan ulkopuolella, isyysvapaata ja ulkopuolisen työvoiman käyttöä.

Keskusjärjestöjen raamissa sopima mahdollisuus työnantajan määräämään kolmen päivän vuosittaiseen osaamista lisäävään koulutukseen ja yli 55-vuotiaiden osalta myös työkyvyn edistämiseen ja työhyvinvoinnin parantamiseen on mukana sovintoesityksessä.