Vaikuttavat serkut Lohjalta

Kari Karjalainen ja Taina Karjalainen olivat Jouni Lindenin haasteltavana.

Taina ja Kari Karjalainen toimivat molemmat työpaikoillaan työsuojeluvaltuutettuina. Tainan työpaikka on Enics ja Karin Mecra Tekniikka. He ovat aktiivisesti mukana myös omien ammattiosastojensa toimikunnissa.  Lisäksi Taina on Virkkalan Metalli ao.130:n kotisivuvastaava. Kari taas on Lohjan Metalliosasto 8:n nuorisovastaava ja työmarkkinatiedottaja.

Mikä sai teidät lähtemään ay-toimintaan?

Taina vastaa, että hän lähti mukaan ay-toimintaan siksi, että työntekijöiden yhteiset oikeudet ja asiat kiinnostavat.

Kari puolestaan sanoo lähteneensä ay-toimintaan mukaan, kun oman työpaikan luottamusmies houkutteli häntä lähtemään paikallisosaston kokoukseen. Ja siitä se kipinä sitten syttyi. Enkä usko sen ihan heti sammuvankaan.

Mikä on mielestänne työsuojelun suurin haaste?

Karin mielestä on todella haastavaa, miten saada työnantaja tajuamaan työsuojelun välttämättömyys ja yleensäkin, miten tärkeä osa se on toimivaa työpaikkaa. Eli toisin sanoen, mitä siitä voi seurata, jos työsuojeluasioihin ei suhtauduta sen vaatimalla vakavuudella.                                                                                                                    

Tainalla on samansuuntaiset ajatukset. Hän sanookin, että työsuojelussa suurin haaste on yhteinen tahtotila.  Joka tarkoittaa saumatonta yhteistyötä työpaikalla kaikkien tahojen kesken. Tärkeimpänä hän näkee tiedonkulun. Esimerkkinä hän mainitsee sen, kun. työsuojelun saralla on vastuut hajautettu todella monelle ihmiselle, jäävät asiat usein hoitamatta, koska vastuuhenkilöt laiminlyövät tehtävänsä.  Hän muistuttaa, miten työnantajat kyllä pitävät puheissaan työsuojeluasioita tärkeänä, mutta niiden toteuttaminen jää usein hoitamatta. Nyt kun työt on vielä jaettu tiimeihin, niin työnantaja yrittää siirtää esimies vastuuta tiiminvetäjille, vaikka he työntekijöinä eivät työnantajan kaltaista vastuuta kannakaan. Taina kantaa huolta myös siitä, miten laman varjolla on jätetty paljon asioita hoitamatta, ja siten paljon etuuksia menetetty. Niiden takaisin saaminen voi olla todella vaikeata.  

Miten pidätte huolta omasta hyvinvoinnista?

Kari huolehtii hyvinvoinnistaan tällä hetkellä lähinnä oman talon pihatöissä, joissa tuntuu tekemistä riittävän.                                                                                                               

Taina puolestaan sanoo, että koira on hänelle suurin stressinpoistaja, jonka kanssa tekemistä tuntuu riittävän. Tämän lisäksi Tainan vapaa-ajan täyttävät joka päiväset lenkit, joko sauva kävellen, tai rullaluistellen, joka tosin on jäänyt viimeaikoina vähiin. Yleensä koen tarpeelliseksi, että rauhoittuminen on niitä juttuja, jotka pitävät ”pään kasassa” ystävien lisäksi. Valokuvaus on myös todella mielenkiintoista puuhaa, Taina toteaa lopuksi.